Brug diversiteten i teamet! – 5 gode råd

Udelukker eller udnytter I forskellige kompetencer, holdninger og ideer?

Jo mere I kan udnytte diversiteten i teamet, jo større effektivitet og innovation opnår I.

Forestil dig produktchefen, Jens. Han er 37 år, meget målrettet, resultatorienteret og bruger meget tid på sit arbejde. Ubevidst ansætter han kun medarbejdere, der minder om ham selv i væremåde, holdninger og kompetencer. Hans team lever og ånder 24/7 for at nå i mål med at skabe deres nyeste produkt, som dog bliver en slem skuffelse da det lanceres. Problemet var, at Jens’ team havde glemt at involvere de andre teams i værdikæden og motivere dem til at tage ejerskab for produktet. Deres produkt blev ikke anset som vigtigt ift. de andre eksisterende produkter. Det som Jens’ team kunne have haft glæde af var forskellige typer af medarbejdere, der havde set forskelligt på opgaverne og derved have sikret, at alle detaljer var på plads.

 

Vi ved altså, at der er klare begrænsninger i at være for ens.

Ikke desto mindre udnytter og værdsætter vi ofte ikke vores forskelligheder tilstrækkeligt. Vi har en tendens til at ansætte og værdsætte dem, der minder om os selv helt ned til mindste detalje.

 

Her er 5 punkter, som kan være nyttige at arbejde på, hvis I ønsker at udnytte diversiteten og forskellige styrker i teamet.

 

1. Forøg bevidsthed om egne fordomme

I første omgang er det vigtigt, at lederen øger sin følsomhed og bevidsthed over for sine egne fordomme og intolerance. Hvis man beder andre om at anerkende og respektere forskellighed, og man ikke selv udviser det konsekvent, vil det blive bemærket. Start med at få feedback fra en betroet kollega eller ven, for ofte kan vi være blinde for vores egne fordomme, som kan være opstået subtilt og ubevidst under påvirkning fra samfundet, kammerater eller familie.

 

2. Giv slip på fordømmende holdninger

Efter at have afdækket eventuelle fordomme er det vigtigt, at lederen kan give slip på fordømmende holdninger til mennesker, som man måske ikke er enige med. Dette betyder ikke at man skal forholde sig tavs og afstå fra konfronterende diskussioner, men at man bevidst og oprigtigt vælger at se andre i et nyt lys; og opfatte deres forskelligheder som værdifulde.

 

3. Adressér intolerance og fordomme

Som leder har man ansvaret for at adressere intolerance og fordomme i teamet. Det indebærer at lederen skal kunne opdage både åbenlyse og subtile kommentarer og adfærd, der marginaliserer eller fornærmer andre, og gå foran for at få det adresseret.

 

4. Værdsæt individualitet og mangfoldighed

Lederen skal opfordre alle til at respektere, værdsætte og fremme individualitet og mangfoldighed i teams og grupper. Folk opfordres til at være sig selv og udtrykke sig frit, også når de har noget unikt at tilføje. Det er vigtigt, at hver enkelt medarbejder føler sig sikker i at gøre dette, velvidende at deres synspunkter og udtalelser vil blive lyttet til og respekteret og ikke afvist eller latterliggjort.

 

5. Udnyt krydsningen af forskelligheder

Efter at have skabt en værdsættende og inkluderende kultur, vil teamet kunne værdsætte og udnytte den kreativitet, der udspringer af mangfoldigheden og krydsningen af forskellige færdigheder, ideer og holdninger. Sikres god vidensdeling og kommunikation, kan teamet og dets fælles resultater ekspandere eksponentielt.

 

“Travel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness.” Mark Twain

Claus Allerup er specialiseret i at skabe robuste teams. Det indebærer større forståelse og respekt for hinandens forskelligheder og styrker, hvilket er væsentligt for teamets indbyrdes tillid, samarbejdsevner og ikke mindst effektivitet.

Claus Allerup skaber ikke kun indsigt, men impact.

Læs også disse artikler

Inspiration og sparring

Ønsker du at høre mere om, hvad Human Impact kan gøre for jeres virksomhed og medarbejdere, er du altid velkommen til at kontakte os for inspiration og sparring.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Adresse
Human Impact ApS
Bagerstræde 18
DK - 3480 Fredensborg
+45 40503639
+45 31258025
info@humanimpact.dk
Kontakt os

    Mini Cart 0

    Your cart is empty.

    DK | EN   |   Login