Carl Jung – 141 år og stadig højaktuel
Jungs ”Psykologiske Typer” er stadig højaktuelle inden for ledelses- og teamudvikling, og betragtes i dag som særdeles relevante for forståelsen af organisatoriske og kulturelle krav samt menneskers behov for motivation og lederskab.
Den forståelse af individuelle forskelligheder, som Human Impact skaber med Jungs teorier, er grundlæggende for bedre kommunikation og samarbejde og for oprettelsen af effektive teams.
Fire funktioner og to attituder
For næsten 100 år siden udviklede Carl Jung [1] teorien om, at mennesker har forskellige præferencer, som giver dem forskellige perspektiver ved bedømmelsen af en situation.
Mennesker har forskellige, stærke præferencer i forhold til det, der interesserer dem, både i deres ydre og indre verden. Det var C.G. Jung, der startede med at bruge begreberne ”ekstroversion” og ”introversion” til at beskrive dette forhold. C.G. Jung pegede endvidere på, at selv om et menneskes stærkeste præference er ekstroversion, har dette menneske også brug for at lytte til sin indre verden, så det i visse situationer i stedet kan bruge sine introverte egenskaber.
Sansning vs. Intuition
Jung opdagede desuden, at mennesker ud over at have præference for ekstroversion/introversion også har forskellige måder at opfatte og tilegne sig information på. Jung fremlagde den teori, at man enten opfatter med sanserne, hvilket er ensbetydende med præference for ”sansning”, eller at man påvirkes af mere generelle indtryk og mønstre, dvs. at man gør brug af sin ”intuition”.
Tænkning vs. Følelse
Jung opdagede endvidere, at mennesker hovedsagelig træffer beslutninger på to forskellige måder. Den ene er distanceret og objektiv og består af logiske analyser, den anden er subjektiv og engageret. Den objektive måde kaldte Jung for ”tænkning”, og den mere subjektive kaldte han for ”følelse”.
8 personlighedstyper
Ved at tage hver af de fire funktioner – sansning, intuition, tænkning og følelse – og koble dem til ekstroversion eller introversion, kunne Jung definere otte personlighedstyper, der er meget præcise og dybe.
I 1942 præsenterede Dr. Jolande Jacobi de jungianske personlighedstyper i en hjulmodel for at fremme forståelsen af dem.
Claus Allerup bruger også Jungs teorier
Claus Allerup tager ofte udgangspunkt i Jungs teorier, når det passer til kundens behov og situation. Det værktøj som Claus Allerup bruger i ledelses- og teamudvikling er en nøjagtig fremstilling af de konklusioner, Jacobi og Jung kom frem til for over 50 år siden. Dertil er der lagt mange års forskning og udvikling bag at sikre, at systemet er effektivt at bruge for organisationer i dag. Værktøjet er ikke alene let at anvende og sætte i relation til dagligdagen, det er også dybt, validt, styrkende og ikke mindst udviklende for både individ og teams.
Ønsker I at blive bedre til at samarbejde og performe som individer og team, så kontakt os på 40503639 eller læs mere her.
[1] Carl Gustav Jung (f. 26. juli 1875 d. 6. juni 1961) var en schweizisk psykiater og ven af Freud. Jung udviklede dybdepsykologien, også kendt som analytisk psykologi.